Masszázs

Trigger Pont Masszázs

 

A trigger-masszázs segítségével megőrizhető az egészség, növelhető a sportteljesítmény, csökkenthetőek és akár meg is szüntethetőek az akut és a krónikus, tipikusan “kisugárzó” jellegű izom- és ízületi fájdalmak is. Mi a trigger-pont? A trigger szó ravaszt, kioldó gombot jelent. Ennek értelmében a trigger-pontokra úgy tekinthetünk, mint egyfajta feszültség mentesítő, kioldó gombokra, pontokra. A trigger-pontok a myofasciális (izompólya) szövetekben alakulnak ki, így ezek a pontok bárhol a testben kialakulhatnak az izomzatban. Komoly fájdalmakat okozva akár a pont környékén, akár attól távolabb eső helyeken. Könnyen megeshet, hogy valakinek a fejfájását másodlagos trigger-pontok láncolatán keresztül végigvezetve egy régi boka sérülés folytán, vagy akár egy bemelegítés nélkül végrehajtott edzésen megsérült mellizomban kialakult elsődleges trigger-pont okozza. A trigger-pontokat, szakavatott segítséggel könnyen meg lehet találni, és kezelni.

Hogyan alakulhatnak ki és milyen problémákat okozhatnak a trigger-pontok?

Direkt kiváltó okok lehet a túlterhelésből, traumából, az izmok hirtelen kihűléséből, vagy sportolás esetén a pihenési idő hiányából származó kifáradás. Ide tartoznak még a rossz testtartásból és bármely gyakorlat helytelen kivitelezéséből vagy egy adott izomcsoport túlzott használatából eredő okok is. Közvetve kialakulhatnak még a trigger-pontból származó további feszültésgpontok, valamint stressz hatás, szervi- és ízületi betegségek, izom- és idegproblémák, esetleg az anyagcsere és a hormonrendszer rendellenes működése, továbbá fertőzések, mérgezések esetében is. A trigger-pontok elsősorban izom- és ízületi fájdalmakat okozhatnak a test bármely területén,. Másodsorban zavart okoznak az izomműködésben illetve az izompólyában – myofasciában – emiatt csökken az izom lehetséges maximális erőkifejtése, mozgáskorlátozottság alakulhat ki, sérül az izom-koordináció, így csökken az edzés hatásfoka, könnyebben sérülhetnek a sportolók.

Kinek ajánljuk?

A trigger-masszázs módszerét elsősorban azoknak ajánljuk, akik felfedezik az alábbi felsorolásban mindazokat a panaszaikat, problémájukat, “betegségüket” amelyek problémát okoznak számukra.

-fejfájás – a fejfájások 70-80 százaléka remekül kezelhető a trigger-pont terápiával
-hátfájás – alsó és felső háti szakaszon jelentkező fájdalmak
-nyak- és állkapocs fájdalom
-befagyott váll szindróma – a vállöv területén, akár nyakba, hátba, mellkasba és felkarba kisugárzó fájdalommal, a vállízület mozgáskorlátozottságával járó szindróma
-fájdalmas térd és lábfej – futóknál, sportolóknál gyakori fascilitis (a talpi fascia krónikus gyulladása)
-fibromyialgia – a kötőszövetben és izomban jelentkező, helyi és/vagy kisugárzó fájdalommal járó csomó (szinte népbetegség!)
-krónikus fájdalom szindróma –makacs, hosszú ideje fennálló fájdalom, ami az izompólya és az izom merevségével jár együtt
-krónikus ínhüvely gyulladás – kisebb terhelésre is visszatérő alkar és csukló fájdalom
-krónikus ízületi gyulladás (un. reuma, arthritis)
-teniszkönyök, golfkönyök
-sportolás vagy más, ismétlődő tevékenységből eredő megterhelés okozta sérülések
-negatív stressz okozta izomfájdalmak, fejfájás
-baleset következtében adódó bizonyos problémák – az un. ostorcsapás okozta háti-, nyaki fájdalmak, fejfájás
-egyéb ízületi és izomfájdalmak.